2012. november 15., csütörtök

Az IGAZI univerzális tervezés II.

Ahogy ígértem az előző bejegyzésemben most sorra veszem, hogy milyen beépített támogató rendszereket biztosít az Apple a könnyebb felhasználás érdekében (fogyatékos emberek számára is).

Text-to-Speech Technológia: egy felolvasó program, ami kijelölt részeket, de akár teljes szövegeket is felolvas választható férfi/ női hanggal és különböző tempóval

VoiceOver: minden Apple termékbe beépített felolvasó, mely nem csak a szövegeket olvassa fel, hanem az egyes elérhető menüpontokat, segít táékozódni a kijelzőn, verbális információt ad az eszköz töltöttségéről, elérhető WiFi hálózatokról, dátumról, időről stb. Rengeteg nyelven elérhető így természetesen magyarul is, állítható gyorsasággal. Továbbá hangeffekteket is alkalmaz figyelmeztetésül pl.: ha egy alkalmazás meggyílt, ha a képernyő/oldal betöltődött. Apró figyelmesség, azonban hihetetlen hasznos lehet, hogy mikor a VoiceOver "beszél" az összes futó alkalmazás hangja ill a zene is lehalkul.
iPad-en kifejezetten egyszerűen működik, hiszen ha valamit egyszer megérintünk a képernyőn, akkor hallhatjuk, hogy mi az, majd két érintéssel aktiválhatjuk is.

Braille displays: bloetooth-on keresztül csatlakoztatható braille 'kijelzők', melyekhez még külön software telepítése se szükséges, rögtön irányítható vele az összes apple eszköz. Magyar nyelven is kapható.


'Szó befejezés': egy-két karakter gépelése után a rendszer felajánl lehetséges végződéseket, így segít elkerülni a a hibás gépelést, és a rossz betűzést is.

Allpe for all


Természetesen az említetteken kívül még számos dolog segíti, hogy az apple termékek minél szélesebb körben felhasználhatóak legyenek, itt csak 1-2 fontosabbat, érdekesebbet említettem.

1 megjegyzés:

  1. Szuper, Eszter, ha van kedved, írhatsz még a többi alkalmazásról is. Persze nem muszáj. :)

    VálaszTörlés