2012. december 5., szerda

GimpGirl Community

Az egyik óránkon a GimpGirl közösséget bemutató anyagokat dolgoztunk fel (egy prezentációt és a honlapjukat néztük meg, illetve a közösségi oldalakon található csoportjaikat is megkerestük). Egy alulról szerveződő, fogyatékos nőket tömörítő civil kezdeményezésről van szó, amelyhez bárki csatlakozhat, aki fogyatékossága mellett a nőiség kérdéseiről is szeretne véleményt nyilvánítani, tapasztalatokat cserélni és a tágabb (elsősorban online) közösség attitűdjét formálni, a közfigyelmet a kívánatos és ideális változtatásokra irányítani. Ez utóbbira példa, hogy a GimpGirl az online kommunikációt, a chat és az azonnali megosztás alapú kapcsolattartást, illetve a virtuális közösségi felületeket (pl. Second Life, Facebook, Twitter) szeretné a többi felhasználóval közösen minél univerzálisabbá, a lehető legszélesebb körben felhasználóbaráttá és a speciális egyéni szükségleteknek megfelelővé tenni. (A Second Lifeban legyen vakvezető kutya, aki auditív csatornánk keresztül tájékoztatja gazdáját a környezet releváns információiról, legyen lehetőség a kerekesszékes közlekedésre, általánosságban a chat és a megosztás legyen könnyen használható,továbbá annak módja a különböző fogyatékosságokhoz igazodva legyen mindenki számára elérhető.)

Nekem kifejezetten tetszett, hogy a GimpGirl facebook csoportja (amely egy zárt közösség) is határozottan kiáll a fenti elvek mellett, mégsem egy radikálisan önérvényesítő, mindenáron saját érdekeiket keresztülvivő társaságról van szó. Sok helyen hangsúlyozták, hogy elképzeléseiket, ötleteiket minden alkalommal a közösségi érdekekkel összehangolva fogalmazzák meg: nem azt tartják szem előtt, hogy NEKIK mi lenne a legjobb, hanem olyan megoldásokat, alternatívákat keresnek, amelyek számukra hatékony segítséget jelentenek ÉS emellett az összes felhasználónak adhatnak valami pluszt.

Továbbá a kezdeményezés pozitívumai között szerepel, hogy támogatják az aktuális tudományos eredmények publikációját (pl. a közösségi oldalakon található csoportjaikban megosztják az adott kutatási anyagokat), hatékony szakmai disszeminációt végezve az érintettek és a tevékenységüket figyelemmel kísérők körében. A honlap és a csoportok pedig egy olyan szabad fórumot teremtenek ezeknek a nőknek, ahol a hétköznapi nehézségeikről (pl. hogyan kaphatnak megfelelő nőgyógyászati ellátást? hogyan építhetik a párkapcsolatukat?) is nyíltan és egymást támogatva tudnak információt cserélni.

A GimpGirl mozgalomhoz egyébként bárki csatlakozhat
- aki személyes, politikai vagy tudományos szempontból fontosnak érzi e nőcsoport támogatását
- aki olyan kutatási céllal keresi meg őket, amely mindkét fél számára érdekes és amelyről együttműködés születik
- aki az aktuális párja miatt szeretne belépni (de fontos hogy az ismerkedés és a "dating site" vonal kizárva)

A honlapról idézve: "GimpGirl Community's mission is to bring women with disabilities together in the spirit of support, positivity and inclusivity." 
Egy ilyen közösség a magyar felhasználók körében is sikeresen működhetne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése