2012. december 6., csütörtök

beépített extrák

A blogunk eddigi bejegyzéseiben már sokféle különböző jellegű alkalmazásról esett szó, leginkább gyógypedagógiai vonatkozásban. Az univerzális tervezéshez talán kicsit közvetettebben kapcsolódnak, de egyre aktuálisabbak azok a fejlesztések, amelyek természeti csapások és katasztrófák (jelenleg épp a Fülöp-szigeteki tájfun, vagy nemrég a Sandy hurrikán), illetve a kiszámíthatatlan háborús események esetén akár életmentőnek is bizonyulhatnak. Ilyen az Earthquake App (földrengés alkalmazás), amelyet a Vörös Kereszt készített (tehát nem egyszerűen valami survival menőzésről van szó az iPhone-on), és amelyről a nemzetközi honlapon tovább informálódhatunk. Az alkalmazás adatokat közöl az epicentrum helyéről, a rengések erősségéről és megjelenít egy valós idejű térképet a veszélyeztetett zónáról, az éppen rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján. Továbbá egy ún. OneTouch üzenettel (vagyis egyetlen gombnyomással, na jó érintéssel) jelt adhatunk közeli hozzátartozóinknak arról, ha biztonságban vagyunk, illetve az alkalmazás segítségével egy közös családi 'menekülési vagy akciótervet' is készíthetünk, vészhelyzet esetére. Emellett a közelünkben épp befogadásra képes Vörös Keresztes menedékhelyekről és a közelgő esetleges további veszélyekről (mint amilyen egy tsunami vagy tűzvész) is tájékoztat. Hozzá tartozik még egy ún. toolkit, ami képes zseblámpafényt, vagy szükség esetén stroboszkópszerűen villogó fényt és hangjelzést is biztosítani, ha a OneTouch üzenet valamiért nem jött be.

“With more than 1 million downloads and high praise from the digital community, the Red Cross has established itself as a leader in mobile apps that put critical information in people’s hands when they need it most.”

A Vörös Kereszt tehát jogosan lehet büszke magára!

Egy másik életmentő alkalmazástípus az izraeli civil lakosság védelmét szolgálja: ezek a Hamas rakétatámadásaira figyelmeztető alkalmazások, amelyek hang- és fényüzenetekkel jelzik a légitámadás kezdetét, illetve végét, továbbá megadják a becsapódás pontos helyét és idejét. Izraelben működik ugyan egy átfogó figyelmeztető rendszer, de a szirénákat a lakásokban nem mindig hallani. Ha valakit szabadtéren ér légiriadó, információkat kaphat a legközelebbi menedékhelyekről is. Az alkalmazás ingyenes, felhasználói számára lehetővé teszi a privát üzenetváltást, de csak héberül elérhető. Mindenesetre eddig több mint százezren töltötték le. És még egy érdekesség: az egészet egy 13 éves kis srác, Liron Bar találta ki!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése